2017. már 16.

A munkahelyi elsősegélynyújtók számának meghatározása

írta: elsősegély
A munkahelyi elsősegélynyújtók számának meghatározása

A jogszabályi előírásokhoz igazodva a dolgozók létszámának megfelelő segélynyújtó szükséges egy-egy műszakban.

shutterstock_103951748.jpg

A jogszabályi előírásokhoz igazodva a dolgozók létszámának megfelelő segélynyújtó szükséges egy-egy műszakban. A nemzetközi iránymutatások alapján az alacsony kockázatú munkahelyeken 50 munkavállalóra egy képzett elsősegélynyújtónak kell jutnia, míg a magas kockázatú munkahelyeken 25 munkavállalóként szükséges egy segélynyújtó. Szintén nemzetközi iránymutatásokban olvasható a szükséges segélynyújtók számának meghatározásának módszere, amely öt lépésből áll:

 

  1. Határozza meg az adott műszakban dolgozók lehetséges maximális létszámát.
  2. Mérje fel milyen kockázati tényezőknek vannak kitéve a munkavállalók, hány fő tevékenykedik magas kockázatú munkakörben.
  3. Vegye figyelembe, hogy a munkahelyre mennyi időn belül érhet ki szaksegítség (mentő, üzemorvos, orvosi ügyelet), amennyiben ez az idő meghaladja a 15 percet minden 10. munkavégzőre szükséges egy-egy elsősegélynyújtó.
  4. Bizonyos helyzetekben nem megoldható, hogy rendelkezésre álljon mindig segélynyújtó. Ilyenek azon munkahelyek, ahol a munkavállalók sokszor egyedül dolgoznak – pl. sofőr, portás, kiskereskedelem, mezőgazdaság stb. Ilyenkor biztosítani kell, hogy minden dolgozó részesülhessen alapszintű segélynyújtási képzésben.
  5. Vegyes számításban, hogy szükséges-e további, tartalék elsősegélynyújtók képzése, akik pl. túlóra, idénymunka, rendezvények, szabadságolás alkalmával mozgósíthatóak.

 

A segélynyújtók számának meghatározásakor figyelembe kell venni a munkahely alapterületét is, optimális esetben a munkahelyi segélynyújtó(k)nak a munkahely bármely pontját 5 percen belül meg kellene tudnia közelíteni. Ezen időintervallumba bele kell számítani a segélynyújtó-felszerelés felvételéhez szükséges időt is.

Korábbi, hazai iránymutatásból ismert az elsősegélynyújtással megbízott munkatársak minimális létszáma, mely

  • 6-50 munkavállaló foglalkoztatása esetén 1 fő
  • 51-100 munkavállaló foglalkoztatása esetén 2 fő
  • 101-200 munkavállaló foglalkoztatása esetén 3 fő
  • 201-400 munkavállaló foglalkoztatása esetén 4 fő
  • efelett 5 fő.
Szólj hozzá